Jídelníček
25. 3. - 28. 3. 2024
Pondělí alergeny
Pletýnka, máslo, kakao, banán, zelenina 1, 7, 12
Polévka hrachová Štěpánská sekaná pečeně, bramborová kaše, zeleninový salát 1, 3, 7
Sladký rohlík, kefírové mléko 1,7
Úterý
Domácí pribináček, cereálie, banánové mléko, hrozno, zelenina 1, 7
Polévka brokolicová s jáhly Cikánský vepřový plátek, bulgur, džus 1, 7
Sojový rohlík, lučina, kedluben, ovocný čaj 1, 7
Středa
Kvasový chléb, drožďová pomazánka, káva, hruška, zelenina 1, 3, 7, 12
Vývar s játrovou rýží Hovězí na žampiónech, vařený brambor, kyselý okurek 1, 3, 9, 12
Houska, flora, sýr cihla, ovocný čaj 1, 7
Čtvrtek
Cereální veka, masová pomazánka, kao grande, jablko, zelenina 1, 7
Polévka špenátová Pečené fazole, kvasový chléb, mošt 1, 7
Kobliha, mléko 1, 7
Dobrou chuť
Ved. ŠJ : Šárka Králová Jídlo je určeno k okamžité spotřebě.
Kuchařky: Monika Kubátová Pitný režim je dodržován denně.
Radka Mojová Změna jídelníčku a alergenů vyhrazena.
Neodhlášený oběd (první den nepřítomnosti) se vydává do vlastních čistých nádob v době od 11,30 do 11,45 hod.
Následující neodhlášené obědy propadají.
Seznam potravinových alergenů
1 Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
2 Korýši a výrobky z nich
3 Vejce a výrobky z nich
4 Ryby a výrobky z nich
5 Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
6 Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7 Mléko a výrobky z něj
8 Skořápkové plody a výrobky z nich
9 Celer a výrobky z něj
10 Hořčice a výrobky z ní
11 Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12 Oxid siřičitý a siřičitany
13 Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
14 Měkkýši a výrobky z nich
Alergeny v potravinách
Alergen – jedná se o látku, která je pro organizmus cizí a může vyvolat alergickou reakci. Alergeny jsou samy o sobě neškodné látky, které způsobují potíže citlivým jedincům se sklonem k alergii. Pro osoby, které nemají sklony k alergii, jsou tyto látky neškodné a žádnou reakci nevyvolávají
Alergická reakce: zpravidla 1 hodinu po požití.
Projevy alergické reakce:
Kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy–to je výčet relativně mírné reakci, může ale vyústit výjimečně k anafylaktickému šoku. Většinou zanikají v souladu a narůstajícími roky.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou.
Jednou z hlavních zásad naší mateřské školy je utváření správných stravovacích návyků našich dětí, s důrazem na pochopení základů zdravé výživy a správného pitného režimu.
Stravování dětí má na starosti vedoucí ŠJ a dvě kuchařky.
Pro děti je zajištěna strava dle zásad zdravé výživy, plnohodnotná a vyvážená. Je zachována vhodná stavba jídelníčku dle tzv. spotřebního koše. Jídelníček je rozmanitý a pestrý, je dodržována zdravá technologie přípravy pokrmů a nápojů. Děti mají stále k dispozici ve třídě dostatek tekutin – pitný režim a čerstvé zeleniny ve formě zeleninových mís. Denně je podáváno ovoce.
Stravování se řídí
• platnými směrnicemi
• jídelníček je vyvěšen na nástěnce u hlavního vchodu
• jídlo se v naší MŠ podává 3x denně – dopolední svačina, oběd, odpolední svačina
• dodržujeme vhodné intervaly mezi jídly
• k jídlu přistupujeme s úctou
• o tom, co jíme, s dětmi mluvíme
Děti nikdy nenutíme do jídla, ale snažíme se, aby vše ochutnaly a naučily se tak zdravému stravování.
Odhlášení ze stravy |
---|
Formulář pro odhlašování stravy naleznete zde. |
Aktuální jídelníček |
NOVINKY |
---|
Nové fotografie |
Nejnovější fotografie z akcí v mateřské škole najdete zde |